Popis
Badyán plod %%obrazek%% Badyáník pravý, rovněž také čínský anýz nebo hvězdicový anýz (latinsky Illicium verum) je listnatý tropický strom, jehož původním domovem jsou některé oblasti asijského kontinentu, především Čína. Má kopinaté listy a vykvétá žlutavými nebo narůžovělými květy. Zralý plod má hnědou barvu a charakteristický tvar osmicípé hvězdy. Tyto tobolky tvořící cípy jsou duté, uvnitř se ukrývá tvrdé semeno. Právě hvězdicovité souplodí se používá jako koření. Má příjemné aroma, které připomíná anýz, chuť je kořenitá a mírně nasládlá. Badyán je tradičním čínským kořením, které si pro své vlastnosti získalo oblibu i v našich končinách. Uplatnění nalezne například při přípravě horkých alkoholických nápojů a čajů, výtečně se hodí do nejrůznějších sladkých pokrmů. Celý plod badyánu lze použít také při nakládání ovocných kompotů. Badyán se přidává do perníků, sladkého pečiva, kompotů, švestkových povidel, likérů, k aromatizaci čajů, ale i do omáček. Badyán se dobře kombinuje se skořicí, chilli, plody koriandru a fenyklu, s česnekem, zázvorem, citronelou, limetkovou kůrou, sečuánským pepřem (většinou k masu) a sójovou omáčkou. Nejvýraznější chuť a vůni má badyán po rozdrcení v hmoždíři nebo umleté elektrickým mlýnkem.

Parametry

množství 100 g

Výrobce Bylík