Popis
Mandle loupané %%obrazek%% Oblíbené mandle jsou plodem mandloně obecné (latinsky Prunus dulcis), košatého stromu či keře, který sice není na evropském kontinentu původní, přesto je ale především ve Středomořské oblasti již dlouho rozšířen. A setkat se s ním můžeme i na jižní Moravě, kde se mandloně začaly více pěstovat již v první polovině 20. století. Do současnosti se podařilo dochovat unikátní mandloňový sad u Hustopečí, kde lze v brzkých jarních měsících obdivovat krásu jejich narůžovělých voňavých květů. Mandle se bezesporu řadí k vůbec nejoblíbenějším „ořechům“. Mají charakteristicky dírkovaný povrch a zploštělý, na jedné straně zašpičatělý tvar. Uvnitř se skrývá celá řada zajímavých mikroživin. Z vitaminů se jedná především o vitaminy B1, B2, B6, E a niacin. Z minerálních látek obsahuje mimo jiné draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek a železo. Mandle loupané jsou již zbaveny slupky, proto je jejich použití v kuchyni velice snadné. Způsobů využití je prakticky nepřeberné množství od samostatného uzobávání až po použití do nejrůznějších dezertů a cukrovinek. Loupané mandle jsou rovněž základní surovinou pro výrobu domácího marcipánu.

Parametry

množství 150 g

Výrobce Bylík