Popis
Nové koření mleté %%obrazek%% Původ nového koření nalezneme na ostrově Jamajka, který leží v Karibském moři. Jsou to sušené bobule pimentovníku pravého neboli pimentovníku lékařského (latinsky Pimenta dioica). Jedná se o mohutný strom s jednoduchými tuhými listy a drobnými bílými kvítky. Do Evropy proniklo nové koření oproti jiným druhům poměrně pozdě, stalo se tak až v průběhu 17. století. Kuličky nového koření obsahují mimo jiné polysacharidy, třísloviny, flavonoidy, silice (až 14 %), glykosidy a oleje. Jsou rovněž zdrojem některých vitaminů a minerálních látek. Novému koření se někdy přezdívá hřebíčkový pepř či jamajský pepř - a to proto, že v sobě kombinuje chuť hřebíčku, pepře a skořice. Jeho použití v kuchyni je opravdu pestré, hodí se například do polévek, omáček a rozličných marinád. Uplatní se při nakládání masa a zeleniny, zajímavě ochutí svařené víno či domácí likéry.

Parametry

množství 200 g

Výrobce Bylík