Popis
Pepř sečuánský celý %%obrazek%% Ve skutečnosti se nejedná se o „klasický“ pepř. Jeho zdrojem totiž není pepřovník, nýbrž žlutodřev peprný (latinsky Zanthoxylum piperitum). Jedná se o ostnitý keř nebo menší strom, který je rozšířený v oblasti jihovýchodní Asie. Jako koření se používají jeho plody – jednosemenné tobolky červené až černé barvy, které se po sklizni suší. Sečuánský pepř obsahuje celou řadu zajímavých látek. Jedná se mimo jiné o limonen, fytosteroly, nenasycené mastné kyseliny, estragol, geraniol, kumyalkohol, kyselinu benzoovou a další. Toto koření sice nemá pronikavou ostrost černého pepře, ale je pro něj typická zajímavá výrazná chuť a příjemné pepřové aroma s citrusovým podtónem. Tyto vlastnosti jsou ještě znatelnější, pokud se koření před použitím krátce nasucho opraží na pánvi. Pepř sečuánský je oblíbený v čínské a japonské gastronomii, skvěle se hodí zejména na drůbež.

Parametry

množství 50 g

Výrobce Bylík