Popis
Vlašské ořechy %%obrazek%% Oblíbené vlašské ořechy jsou plodem ořešáku královského (latinsky Juglans regia). Tento mohutný opadavý listnatý strom, který může dosahovat výšky takřka 50 metrů, je hojně pěstován po celém světě. Má charakteristickou šedivou borku, která bývá ve stáří výrazně rozpraskaná. Listy jsou lichozpeřené složené až z devíti podlouhlých zašpičatělých lístků. Světle nažloutlé až hnědavé plody se ukrývají v pevné dřevnaté skořápce. Vlašské ořechy velmi dobře zasytí, protože podíl obsaženého tuku dosahuje až 70 %, jedná se především o nenasycené mastné kyseliny. Kromě toho v nich najdeme například některé vitaminy a minerální látky (provitamin A, vitaminy B1, B2, B6, hořčík, měď, zinek a další), bílkoviny, sacharidy a vlákninu. Ořešák přispívá k normální činnosti střevního traktu a ledvin, příznivě ovlivňuje metabolismus lipidů v krvi. Náleží mezi antioxidanty a rovněž podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Své nezastupitelné místo mají vlašské ořechy především při přípravě sladkých pokrmů – rozličných buchet, koláčů, bábovek, řezů a dortů. Používají se vcelku, nasekané i najemno pomleté. Přidávají se přímo do těsta či krémů, často se s nimi pokrmy také zdobí, jelikož mají zajímavý dekorativní vzhled. Vlašské ořechy se velmi dobře kombinují také se sýry, hodí se do celé řady pomazánek a zeleninových i ovocných salátů.

Parametry

množství 250 g

Výrobce Bylík