Popis
Knížka populárně-naučnou formou seznámí čtenáře s konopím jako surovinou pro vaření. Na začátku každé kapitoly je vysvětlující text, který nastíní z různých úhlů pohledu proč je důležité věnovat pozornost lidskému endokanabinoidnímu systému. Následují tematicky řazené recepty, které naučí jak konopná semínka, olej, mouku nebo protein zařadit do každodenního jídelníčku a jak obměnit běžná jídla. Cílová skupina jsou rodiny středního věku se středními a vyššími příjmy, které se zajímají o zdravou výživu, které zároveň disponují dostatečnými finančními prostředky nebo jsou alespoň ochotni investovat do svého zdraví.   Nejedná se primárně o vegetariány, ale protože aktuální trend doporučuje snižovat spotřebu masa ve prospěch jiných zdrojů kvalitních bílkovin, také naše cílová skupina tíhne ke snižování podílu masité stravy ve svém jídelníčku. Proto je kuchařka koncipovaná jako vegetariánská a maso v ní bude pojednané v jedné samostatné kapitole. Všechny ostatní recepty budou využívat jiné zdroje bílkovin. Receptové kapitoly 1. Začínáme s konopím - Jednoduché recepty na jídla jako konopná majonéza, konopné mléko, kořenící směs s konopím, které lze všechny využít pro další vaření nejen podle kuchařky. 2. Snídaně jsou základ dne - Oblíbená snídaňová jídla jako vafle či pomazánka obohacené o konopnou složku. 3. Svačiny pro malý hlad - Nápady na menší občerstvení, které se hodí po cvičení, do školy nebo i pro návštěvu. Najdete zde hummus, bagely i borůvkový cheesecake. 4. Polévky pro radost - I polévky se dají doplnit o konopnou zavářku či zahustit rostlinnou majonézou z konopných semínek. 5. S konopím nalehko - Plnohodnotné vegetariánské hlavní chody v podobě sushi, falagelu či chlebovníkového kari. 6. Maso a konopí - Jediná kapitola v celé kuchařce, která obsahuje jídla s masem. Zaujme například vepřo – knedlo – konopí nebo kančí se šípkovou omáčkou a konopnými špeclemi. 7. Sladké pečení zdravěji - Pečení s konopnou moukou má svá specifika, ale není to nic těžkého. Dají se připravit klasické dorty, vánoční cukroví i zcela bezlepkové dezerty. Edukativní část 1. Konopí hýbe světem - Co je konopí a kde se vzalo, co znamenají zkratky THC a CBD, charakteristika technického konopí a proč jsou potraviny s konopnou složkou bezpečné. 2. Prokletá rostlina a opomíjená historie - Kdy se v poprvé objevilo konopné semínko a jaké byla historická tradice jeho používání. V jaké podobě si je vychutnávali němečtí mniši ve středověku a proč si ho dávali burlaci v Rusku. 3. Endokanabinoidní systém – jak to v našem těle skutečně funguje - 4. Proč byli lovci a sběrači štíhlí a my ne – Co nás v západním světě nejvíc ohrožuje a pro lovci a sběrači netrpěli nadváhou. 5. Vylaďte si endokanabinoidní systém a kila půjdou dolů - Prolomíme začarovaný kruh bažení, zapojíme hodné tuky a podíváme se jak tohle všechno dokáže zatočit s civilizačními chorobami. 6. Superhrdinou snadno a rychle - Proč je právě malé konopné semínko učiněný poklad a jaké nutričně cenné látky obsahuje. 7. Šest kroků k delšímu spokojenějšímu životu - Víme jak zapojit zdravé suroviny do každodenního vaření tak, abychom si pochutnali a užili si to. Přehled konopných produktů, jejich využití a názorné fotografie Abecedně řazený slovníček základních pojmů.

Parametry

autor kateřina bednářová, františek švejda
vazba vázaná
jazyk česky
počet stran 176
rok vydání 2023
isbn 978-80-88465-03-4

Výrobce DOSELKARAMEL.CZ

EAN: 9788088465034