Popis
V běžném životě se u zdravého jedince během 24 hodin střídají období nalačno (definované jako situace nepřijímání jídla delší než 6 hodin), období po jídle - postprandiální (trvající 2-4 hodiny) a období mezi jídly - interprandiální. Bazální stav je pojímán jako metabolické podmínky, v jakých se organismus nachází ráno po 10-14hodinovém lačnění. Mnoho let se klinické studie zabývaly hormonálními a metabolickými cestami za podmínek nalačno, v současné době je však pozornost lékařů věnována více metabolickým změnám po jídle - této problematice se věnuje právě tato publikace. Informuje mj. o postprandiální glykémii u diabetu 1. typu a diabetu 2. typu, postprandiální dyslipoproteinémii a postprandiální hyperglykémii jako riziku kardiovaskulárních chorob.

Parametry

autor jindra perušičová
vazba vázaná
počet stran 230
rok vydání 2006
isbn 80-7254-785-2

Výrobce Triton